Havza Genelgesi'nin Tarihi ve ÖnemiHavza Genelgesi, 28-29 Mayıs 1919 tarihlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasından sonra yayımladığı ilk resmi tepki olarak tarihte büyük bir öneme sahiptir. Atatürk, bu genelgeyle halkın işgallere tepki göstermesi ve milli bilincin uyandırılması amacıyla önemli adımlar atmıştır. Havza Genelgesi'nin İçeriğiÜlkenin askeri ve mülki amirlerine hazırladığı genelgeyi telgrafla ileten Atatürk, bu genelgenin yayımlanmasıyla yurdun değişik yerlerinde mitingler düzenlenmesini ve ülkenin dört bir yanında işgale karşı halkın direnme bilincinin yerleştirilmesini sağlamıştır. Atatürk'ün milli mücadele fikri etrafında yurttaşlarını birleştirmeyi amaçladığı bu genelgede yer alan içerikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Havza Genelgesi'nin Önemli EtkenleriHavza Genelgesi'ni önemli kılan etkenlerden biri, milli mücadele döneminde yayımlanan ilk ulusal genelge olmasıdır. Ayrıca, genelgeden sonra Mustafa Kemal'in 8 Haziran 1919'da İstanbul Hükümeti Harbiye Nezareti tarafından geri çağrılmasına rağmen emre uymayıp Amasya'ya geçmesi de bu genelgeyi önemli kılan eylemler arasındadır. Kurtuluş Savaşı'nın İlk SinyaliHavza Genelgesi'nin bir diğer önemli etkisi de Kurtuluş Savaşı'nın ilk sinyalini veriyor olmasıdır. Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra İzmir'in işgal edilmesine özellikle İstanbul yönetiminin sessiz kalması, halkın yapılan işgaller karşısında bastırılarak sessizliğe itilmesi, Atatürk'ü bu başkaldırıya mecbur kılmıştır. Milli Mücadelenin Amacı ve SonuçlarıMilli mücadelenin tam iradeyle halkın damarlarında işlemesini amaçlayan ve bunu direnişlerde yöntem olarak belirleyen Atatürk, amacına ulaşmıştır. Başarısını gören, halkı isyana teşvik ettiğini düşünen ve İngilizlerin baskısıyla İstanbul Yönetimi'nin Atatürk'ü görevden alma çabaları başarısız olmuştur. Diğer Ülkelerden Gelen TepkilerÜlkede milli mücadele iradesini canlandırmayı amaçlayan ve başaran Atatürk'ün yayımladığı bu genelgeye diğer ülkelerden de gelen tepkiler olmuştur. Yine de Atatürk, mevcut yönetim birimlerini (askeri ve milli örgütler) dağıtmayacak, komuta bırakılmayacak ve başkalarına teslim edilmeyecektir. Havza Genelgesi'ne Gösterilen Tepkiler ve Sonuçları
|
Havza Kongresi, milli mücadelenin başlangıcı açısından ne derece önemliydi? Atatürk'ün bu kongreyle sağladığı halkın direniş bilincini artırma çabası, Kurtuluş Savaşı'nın seyrini nasıl etkiledi? Genelgenin ardından yaşanan tepkiler, ulusal hareketin gelişimini nasıl şekillendirdi?
Cevap yazhavza genelgesi sırasında soyadı ATATÜRK değildi Mustafa Kemal Paşa olarak düzeltirseniz daha iyi olur.(Soyadı kanunu 21 Haziran 1934 yılında kullanılmaya başlanmıştır)Ders kitaplarımızdada Mustafa Kemal Paşa olarak geçer.
Cevap yazyour name, bu konuda haklısınız. Mustafa Kemal Paşa ismi, Havza Genelgesi döneminde doğru bir kullanım olur. Dikkatiniz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.